Hur ser man Svensk TV i Thailand?

Om man bor i Thailand under hela eller delar av vill man kanske kunna se Svensk TV under tiden man är där.

Det finns ett flertal sätt man kan göra detta på. Exempel är via Parabol (SVT World – rejält dyrt och begränsat utbud), via en Slingbox (kräver bra bandbredd på internet både i Thailand och ”hemma” där Slingboxen står, inte bara för nerladdning från Internet utan även en bra ”upplänk”, vilket gör att det inte fungerar om man har en normal ADSL-uppkoppling i Sverige), eller så kan man använda TV-Kanalernas egna Play-tjänster, så som SVT Play, TV4 Play, etc.
Det sistnämnda kräver bara en hyfsad internetuppkoppling i Thailand, men har nackdelen att utbudet man kan se är rejält begränsat, och många program är blockerade för att se när man är utomlands.
I Thailand måste man också tänka på att det inte främst är den hastighet din internetleverantör ger dig som är det viktiga, utan den hastighet du får från Sverige. En internetleverantör med ”bättre” hastighet lokalt ger inte nödvändigtvis bättre hastighet från Sverige, utan det kan vara tvärtom. Med vissa leverantörer tvingas trafiken från Sverige gå runt större delen av jordklotet, via USA, för att nå dig i Thailand.

Men, om det fungerar utan allt för mycket problem att se de program på SVT Play som kan ses i hela världen, då kan man också, med rätt tilläggstjänst, se SVT Play, TV4 Play, eller andra tjänster så som Viaplay eller Magine, med fullt utbud, precis som om man vore i Sverige.
SeSvenskTV.com erbjuder tre varianter att använda, dels VPN – ”Virtuellt Privat nätverk” – som via en virtuell ”tunnel” till Sverige ger dig en Svensk IP-adress genom att virtuellt ”flytta” din internetanslutning till Sverige. VPN fungerar dock normalt inte speciellt bra från Thailand till Sverige, då mycket bandbredd går åt till att upprätthålla själva ”tunneln” som VPN skapar, och mindre blir kvar för att strömma video.
Men det finns två andra alternativ som lämpar sig bättre för Thailändska förhållanden. Det andra alternativet är ”SmartDNS” – en teknik som gör att enbart den trafik som absolut måste ha en Svensk IP-adress går via servrar i Sverige, medan övrig trafik går direkt till dig från den tjänst det gäller. I många fall innebär detta att själva videoströmmen från Play-tjänsten i fråga går direkt till dig, utan att passera några proxyservrar eller liknande, och utan att kräva en krypterad ”tunnel”, vilket get maximal prestanda.  ”SmartDNS” är därför extra lämplig om man befinner sig i Thailand eller andra platser långt ifrån Sverige, eller har en  internetanslutning som är instabil, eller har relativt låg bandbredd. Oftast räcker 1-2 Mbit för att använda SmartDNS, medan för VPN bör man helst ha en stabil anslutning på 3Mbit eller mer. (Detta mätt FRÅN SVERIGE, inte den lokala internetanslutningen. Du kan kolla din bandbredd från Sverige till dig HÄR.)
SmartDNS lämpar sig också för enheter som inte har inbyggt stöd för VPN, till exempel Apple-TV eller olika Smart-TV. (Obs dock att de flesta Smart-TV inte har ”appar” för de svenska kanalerna. Dock finns exempelvis Magine till vissa märken av Smart-TV.)
Det tredje alternativet är att ansluta via en Proxyserver, vilket ger fördelarna med att fungera bra även med sämre bandbredd eller instabil uppkoppling, (liksom SmartDNS), men har nackdelen att det är ”alltid på”, och skickar trafik via Sverige som kanske inte skulle behöva det. Det kan dock förbigås genom att man konfigurerar Proxy för en webbläsare som man använder för TV, och använder en annan för ”vanlig” surf.

Både VPN, Proxy och SmartDNS ingår i alla SeSvenskTV:s abonnemang för ”Svensk IP”, så man kan välja eller prova sig fram vad som fungerar bäst, eller använda olika system på olika enheter i hushållet.
Abonnemang finns från €4.99/månad (ingen bindningstid), eller lägre om man betalar för ett kvartal eller ett år i förväg.

Mer undringar?  Se ”Frågor före köp” i SeSvenskTV:s Kunskapsbas.