Kunskapsbas
Se Svensk TV! > Se Svensk TV! Kundtjänst > Kunskapsbas

Sök hjälp:


Bandbreddsproblem, buffring, avbrott

Lösning

Ibland kan man som användare av tjänsten uppleva bandbreddsproblem, och att om man tittar på video, att det "buffrar", hackar, eller blir dålig kvalitet. I vissa fall kopplas även VPN-anslutningen ner, och man måste ansluta den igen.

Detta kan ha många orsaker. Vi kan försäkra att kapaciteten i våra servrar aldrig är i närheten av max - vi låter aldrig mer än 30 användare ansluta till samma server, och servern har kapacitet på 1000Mbit, vliket betyder att varje användare har minst 33 Mbit allokerad till sig, vilket är 10 ggr mer än vad som behövs för att strömma video av god kvalitet. (De flesta av våra konkurrenter låter upp till 250 användare samtidigt koppla till samma server.)
Våra servrar är placerade i de allra bästa servercentralerna, med de bästa anslutningarna ut i världen.

Trots detta kan det bli problem. Risken är större ju längre från Sverige man befinner sig, eftersom trafiken måste färdas längre, genom flera olika leverantörers nätverk, innan den så småningom når dig som användare. Om det är något tillfälligt problem på vägen, eller en kronisk flaskhals, kan det orsaka problem. 
Pga det sätt som VPN fungerar så multipliceras tyvärr också problemen, så upprätthållandet av själva VPN-anslutningen tar en större del av bandbredden när det blir problem. Under normala förhållanden tar VPN-anslutningen i sig ca. 20% av bandbredden, så om man får 5 Mbit från bredbansdkollen.se när man inte är ansluten via VPN, så får man ca 4 Mbit när man är ansluten. Det är normalt.
Men om det är problem på vägen, kan skillnaden bli mycket större, så man kan kanske fortfarande få nära 5 Mbit  när man inte är ansluten via VPN, men inte ens 1 mbit när man är ansluten. Det betyder inte att det är problem med servern, utan att VPN-tekniken i sig behöver mer bandbredd när det är problem på vägen. 

Vad kan man då göra?

- Till att börja med, prova att starta om både dator/enhet och din router. Inte sällan är det något som stör i uppkopplingen, som man kan komma tillrätta med på det viset, speciellt om det fungerat bra tidigare.
- Undvik i möjligaste mån att använda trådlös anslutning. Koppla din dator med en nätverkskabel till din router.
- Om du måste använda trådlös anslutning, se till att inga grannar använder samma eller en närliggande trådlös kanal. Prova att ändra kanal.
- Starta om Modem/Router. Ofta är problemet i din anslutning till din ISP, och en omstart kan hjälpa.

- Om det är vår Svenska tjänst du har, kan du prova att ansluta till någon av dessa fem serveradresser:

  • se1.sstv.se
  • se2.sstv.se
  • se3.sstv.se
  • se4.sstv.se
  • se7.sstv.se

Att använda se1 gör att du ansluter till servrar i en servercentral, medan se2 kopplar dig till en annan servercentral, etc. Skillnaden ligger i hur de är anslutna till olika nätverk, och en av dem kan vara bättre till just dig, eftersom trafiken går olika vägar.
Om du har använt vårt konfigurationsprogram för Windows, så klickar du på "Egenskaper" i inloggningsrutan och väljer en "Alternativserverpool" i listan för VPN-målserver. 

Man kan också prova att använda de andra alternativ som vi har för att använda vår tjänst, "Proxy" respektive "SmartDNS":

- För de flesta tjänster har vi även ett alternativ med "Proxy", som inte använder sig av någon krypterad tunnel och därmed är betydligt mindre känsligt för nätverksproblem jämfört med VPN. 

-  Om det är vår Svenska tjänst du har, och främst använder tjänsten för att se TV, kan du i stället för VPN också prova att använda vår "SmartDNS". SmartDNS använder heller ingen krypterad "tunnel", och är därmed inte alls lika känsligt för instabilitet eller dåliga internetuppkopplingar. 

Se Kundpanelen för mer info: 

https://kp.sstv.se/


Problem kan också ofta vara beroende på tid på dygnet, och veckodag. Många internetleverantörer är nära sina kapacitetstak på kvällar och helger, speciellt söndagskvällar. 

Detta gäller speciellt anslutningar från ISP:n ut i resten av världen, vilka ofta är överbelastade vid dessa tider, så om man kan undvika de tiderna fungerar det ofta bättre.

En annan orsak till problem, är om man har Windows XP och bor långt från Sverige. Den VPN-teknik som Windows XP klarar av, fungerar inte bra på långa avstånd. Det fungerar om man bor i Nordeuropa, (Norden, Tyskland, Storbrittannien, Norra Frankrike eller liknande avstånd, med goda anslutningar till Sverige), men på längre avstånd som t.ex Spanien eller ännu längre bort fungerar det oftast inte speciellt bra. Vi kan därför inte rekommendera att använda Windows XP om man bor utanför Nordeuropa.

Relaterade artiklar Byta servercentral
Hur fungerar det?
Jag har Mac OS X eller iOS, och får felet "L2TP-VPN-servern svarade inte"
Fungerar det från...
Jag har Internetleverantören Axartel, och kan inte ansluta
Artikeldetaljer
Artikel-ID: 16
Kategori: Vanliga Problem

 
« Gå tillbaka

 
Powered by Help Desk Software HESK, brought to you by SysAid